Upotreba antidepresiva povezana sa debljanjem čak i godinama kasnije

Antidepresivi su povezani sa značajnim debljanjem, pokazalo je novo dugoročno istraživanje objavljeno u BMJ žurnalu.

Istraživači sa King’s Collegea u Londonu otkrili su da svih dvanaest vodećih antidepresiva – uključujući fluoksetin (Prozac), sertralin (Zoloft) i escitalopram – povećavaju rizik od debljanja do šest godina nakon početka liječenja.

“Pacijenti koji su imali normalnu težinu imali su veću vjerojatnost da će prijeći u prekomjernu tjelesnu težinu, a pacijenti s prekomjernom tjelesnom težinom imali su veću vjerojatnost da će prijeći u gojaznost ako su bili liječeni antidepresivima”, rekao je koautor studije, dr. Rafael Gafoor, istraživač primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja na King’s Collegeu u Londonu.

Gafoor i njegov tim su analizirali elektroničke zdravstvene kartone gotovo 300 000 pacijenata koji su živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu između 2004. i 2014. Kohorta je uključivala pacijente svih različitih kategorija težine – od onih sa zdravim indeksom tjelesne mase do onih sa gojaznošću na krajnjem dijelu spektra.

Tijekom 10-godišnjeg praćenja zabilježili su svako razdoblje povećanja težine od najmanje pet posto tjelesne težine. To je otprilike jednako kao da osoba od 70 kg dobije 3.5 kg.

Prema studiji, pacijenti koji su uzimali antidepresive imali su 21 posto veću vjerojatnost debljanja u usporedbi sa onima koji ih nisu uzimali. Dodatno, vjerojatnost da će pacijent napredovati u kategoriji težine – od normalne do prekomjerne tjelesne težine ili od prekomjerne tjelesne težine do pretile – bila je 29 posto veća od onih koji nisu uzimali lijekove.

Istraživanje također izaziva zabrinutost oko trajanja rizika kojem su pacijenti izloženi. Prethodne studije koje su povezivale antidepresive s debljanjem bile su kratkoročne, obično kraće od godinu dana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top