Upotreba benzodiazepina u ranoj trudnoći povezana sa spontanim pobačajem

Izloženost bilo kojem benzodiazepinu u ranoj trudnoći povezana je s povećanim rizikom od spontanog pobačaja, pokazuju nova istraživanja.

Koristeći podatke iz Quebec Pregnancy Cohort (QPC) studije, istraživači su usporedili svaku trudnoću s pet randomiziranih kontrolnih osoba i otkrili da se 1,4% slučajeva spontanog pobačaja dogodilo u žena koje su bile izložene benzodiazepinima u ranoj trudnoći, u usporedbi s približno 0,6% među trudnoćama kontrolnih osoba.

“S obzirom na visoku prevalenciju anksioznosti i poremećaja raspoloženja tijekom trudnoće, liječnici moraju procijeniti dobrobiti i rizike korištenja benzodiazepina, s obzirom na to da postoje alternativni nefarmakološki tretmani”, rekla je dr. Anick Bérard.

Studija je objavljena online u JAMA Psychiatry.

Rizik od urođenih mana

“Benzodiazepini, koji se koriste za liječenje nesanice, anksioznosti i poremećaja raspoloženja, prolaze placentarnu barijeru i pokazalo se da mijenjaju razvoj fetusa u studijama na životinjama”, rekao je Bérard.

“Također su označene ‘kategorijom trudnoće D’, što ukazuje da postoje ljudski dokazi o povećanom riziku od urođenih mana — rascjepa usne i nepca i urogenitalnih defekata”, dodala je.

Objasnila je da su benzodiazepini “anksiolitici i signalne molekule i vjeruje se da ometaju vezanje i implantaciju kada se koriste u ranoj trudnoći.”

Benzodiazepini kratkog djelovanja uključeni u studiju bili su alprazolam, bromazepam, lorazepam, oksazepam, temazepam i triazolam. Dugodjelujući agensi bili su klordiazepoksid, klonazepam , diazepam, flurazepam hidroklorid i nitrazepam.

Podaci o receptima

Najčešće propisivani benzodiazepini bili su lorazepam i klonazepam (44,8% odnosno 23,4%).

“Buduća istraživanja trebala bi ponoviti nalaze i usporediti upotrebu benzodiazepina i drugih nefarmakoloških tretmana za anksioznost i poremećaje raspoloženja u trudnica”, dodala je Bérard.

Preneseno: JAMA Psychiatry. Abstract

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top