Što ne smijete uzimati sa alendronskom kiselinom?

Ako vam je propisana alendronska kiselina, lijek za osteoporozu, nemojte istovremeno uzimati druge lijekove koji se uzimaju oralno. To je zato što ti lijekovi ulaze u želudac, upijaju alendronsku kiselinu i sprječava njezino pravilno djelovanje.

Nemojte istovremeno uzimati ni steroide kao što su prednizon ili deksametazon – oni mogu povećati rizik od oštećenja čeljusne kosti.

Trebate izbjegavati i nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) kao što je ibuprofen, koji može povećati rizik od iritacije crijeva, želuca ili crijeva.

Zašto se alendronska kiselina uzima samo jednom sedmično?

Primjena alendronata (70 mg) jednom sedmično učinkovito osigurava kontinuiranu inhibiciju resorpcije kosti jer je resorpcija kosti putem osteoklasta spor proces za koji su obično potrebne 2-3 sedmice da se dovrši, a alendronat ostaje na aktivnim mjestima pregradnje kosti dulje vrijeme i (ako je prisutan u dovoljnoj koncentraciji) učinkovito inhibira resorpciju kosti. Bisfosfonati su trenutno najistaknutija terapija za osteoporozu.

Može li se uzimati vitamin D sa alendronatom?

Važno je da konuzumirate dobro uravnoteženu hranu sa odgovarajućim količinama kalcija i vitamina D (koji se nalaze u mlijeku ili drugim mliječnim proizvodima). Međutim, nemojte uzimati nikakvu hranu, piće ili dodatke kalcija unutar 30 minuta ili dulje nakon uzimanja alendronske kiseline. Ako to učinite, učinkovitost lijeka neće biti maksimalna.

Koje su najgore nuspojave alendronske kiseline?

Najčešće nuspojave koje možete osjetiti tijekom uzimanja alendronske kiseline su; bol u želucu, probavne smetnje ili refluks kiseline, nadutost, zatvor ili proljev; bol u mišićima, zglobovima ili kostima.

Zašto ne mogu popiti kafu s alendronatom?

Uzmite lijek natašte. Treba ga uzeti čim ustanete iz kreveta ujutro i najmanje 30 minuta prije bilo koje hrane, pića ili drugih lijekova. Hrana i piće (npr. mineralna voda, kafa, čaj ili sok) će smanjiti količinu alendronata koju tijelo apsorbira.

Što je prirodna alternativa alendronatu?

Neka istraživanja sugeriraju da određene biljke, poput crvene djeteline, preslice, kurkume, i crvene kadulje mogu imati korisne učinke u liječenju osteoporoze.

Može li alendronska kiselina utjecati na vaše zube?

Važno je održavati dobru oralnu higijenu tijekom liječenja alendronatnom kiselinom. Tijekom liječenja trebate redovito odlaziti na stomatološke preglede i obratite se svom liječniku ili stomatologu ako imate bilo kakvih problema s ustima ili zubima poput klimanja zuba, boli ili otekline.

Je li alendronat isto što i vitamin D3?

Alendronat djeluje tako da usporava gubitak koštane mase kako bi pomogao održati jake kosti i smanjio rizik od prijeloma kostiju. Pripada klasi lijekova koji se nazivaju bisfosfonati. Vitamin D3 pomaže vašem tijelu da apsorbira kalcij i neophodan je za izgradnju zdravih kostiju.

Postoji li alternativa alendronskoj kiselini?

Postoji nekoliko bisfosfonata u izboru: tablete, kao što su alendronat, ibandronat ili risedronat, koje se uzimaju dnevno, sedmično ili mjesečno. Injekcije ibandronata, koje se daju jednom svaka tri mjeseca. Intravenska infuzija zoledronatne kiseline, koja se daje jednom godišnje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top