Za što se upotrebljava metamizol?

Metamizol se pretežno primjenjuje u terapiji boli različite etiologije, spastičnih stanja, posebno onih u probavnom traktu, te povišene tjelesne temperature koja je rezistentna na druge lijekove. Istodobna primjena morfija i metamizola proizvodi superaditivne, antinociceptivne učinke. Metamizol je relativno siguran farmaceutski pripravak iako nije u potpunosti oslobođen nuspojava.

Među tim nuspojavama, najozbiljnija koja izaziva najviše kontroverzi je mijelotoksični učinak. Čini se da je u prošlosti rizik od agranulocitoze izazvane metamizolom bio preuveličan. Unatoč dokazima koji pokazuju da nema rizika od teratogenih i embriotoksičnih učinaka, lijek se ne smije davati trudnicama, iako je dopušteno davati gravidnim i dojiljama

Pomaže li metamizol kod bolova u mišićima?

Metamizol (dipiron) je prvenstveno lijek protiv bolova koji se također koristi i u liječenju grčeva mišića i vrućice. Nije odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama zbog opasnosti od agranulocitoze. Metamizol se široko koristi u mnogim drugim zemljama, uključujući Meksiko, u zemljama Europske unije i Južne Amerike gdje je odobren za upotrebu kod ljudi i životinja.

Koje su nuspojave metamizola?

Simptomi: mučnina, povraćanje, glavobolja, slabost, groznica, bol u trbuhu, oštećenje bubrega, akutno zatajenje bubrega, intersticijski nefritis; rijetko: somnolencija, vrtoglavica, grčevi, koma, konvulzije, hipotenzija, šok, tahikardija.

Koji je najjači protuupalni lijek koji mogu dobiti bez recepta?

Naproksen je najjači NSAID dostupan bez recepta. Ublažavanje boli traje dulje, pa ga ne morate uzimati tako često kao ibuprofen.

Koji lijek protiv bolova nije siguran za uzimanje?

Dugotrajna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova može uzrokovati probleme s jetrom, bubrezima, srcem i cirkulacijom krvi. NSAIDs mogu uzrokovati želučane probleme i najbolje ih je uzimati s hranom ili pićem od mlijeka kako bi se smanjile ove nuspojave. Ako ste stariji od 65 godina, neki nesteroidni protuupalni lijekovi mogu povećati rizik od razvoja čira na želucu.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top