Zelen kunice/stolisnika, Millefolii herba

Stolisnik je autohtona europska biljka s dugom poviješću upotrebe kao iscjelitelj rana. U klasično doba bio je poznat kao herba militaris, koji se koristio za saniranje ratnih rana. Dugo vremena se uzimao kao gorki tonik za jačanje, i od njega su se pravile razne vrste gorkih pića. Stolisnik pomaže u oporavku od prehlade i gripe te je koristan i za peludnu groznicu. Također pomaže kod menstrualnih problema i poremećaja cirkulacije.

Rast i stanište

Porijeklom iz Europe i zapadne Azije, stolisnik može niknuti u regijama diljem svijeta gdje je umjerena temperatura, na livadama i duž
rubova cesta. Biljka se širi putem svojih korijenova, a beru se nadzemni dijelovi ljeti kad cvjeta.

Ključni sadržaj

  • Hlapljivo ulje s promjenljivim sadržajem (linalol, kamfor, sabinen, azulen)
  • Seskviterpenski laktoni
  • Flavonoidi
  • Alkaloidi (ahilein)
  • Triterpeni
  • Fitosteroli
  • Tanini

Tradicionalna i moderna upotreba

Liječenje rana

Stolisnik se oduvijek navodno koristio za zacjeljivanje rana, otuda i njegovo botaničko ime. Bilo je koristi u tu svrhu stoljećima, a u Škotskoj tradicionalna mast za rane se pravila od stolisnika.

Ginekološka biljka

Stolisnik pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, smanjuje obilno menstrualno krvarenje, i ublažava menstrualne bolove.

Druge namjene

U kombinaciji sa drugim biljkama, stolisnik pomaže kod prehlade i gripa. Njegova svojstva gorkog tonika čine ga korisnim za slabu probavu i kolike. Pomaže i kod peludne groznice, snižava visoki krvni tlak, poboljšava venske cirkulaciju i tonizira proširene vene.

Glavne pripreme

Lijek za prehladu

Potrebni sastojci:

Stolisnik + cvijet zove + paprena metvica


Pomiješajte jednake dijelove stolisnika, paprene metvice, i cvijet zove. Uliti 1 žličicu sa 3⁄4 šalice (150 ml) vode 10 minuta.
Uzimati 3 puta dnevno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top