Aflibercept upotreba i nuspojave

Injekcija aflibercepta spada u skupinu lijekova koji se nazivaju antagonisti faktora rasta vaskularnog endotela-A (VEGF-A) i faktora rasta placente (PlGF). Djeluje tako da zaustavlja abnormalni rast krvnih žila i curenje u oku (očima) što može uzrokovati gubitak vida kod osoba s određenim očnim stanjima.

Upotreba

Neovaskularna (vlažna) degeneracija makule povezana sa starenjem

Vlažna degeneracija makule (koja se naziva i uznapredovali neovaskularni AMD) je ozbiljna vrsta kasnog AMD-a. To se događa kada protein koji se zove faktor rasta vaskularnog endotela (VEGF) uzrokuje rast abnormalnih krvnih žila na pogrešnom mjestu u stražnjem dijelu oka.

Makularni edem nakon okluzije retinalne vene

Okluzija retinalne vene je začepljenje vena koje odvode krv od mrežnice. To može dovesti do oticanja i curenja tekućine. Rezultat je neželjeno nakupljanje tekućine u stražnjem dijelu oka poznato kao makularni edem. Ako se ne liječi, stanje može zamutiti vid i na kraju dovesti do sljepoće.

Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je uzrokovana visokim šećerom u krvi zbog dijabetesa. S vremenom, previše šećera u krvi može oštetiti mrežnicu – dio oka koji detektira svjetlost i šalje signale vašem mozgu kroz živac u stražnjem dijelu oka (optički živac). Dijabetes oštećuje krvne žile po cijelom tijelu.

Dijabetički makularni edem

Dijabetički makularni edem (DME) je nakupljanje viška tekućine u izvanstaničnom prostoru unutar retine u području makule, obično u unutarnjem nuklearnom, vanjskom pleksiformnom sloju, sloju Henleovih vlakana i subretinalnom prostoru.

Nuspojave

Injekcija aflibercepta može uzrokovati ozbiljne nuspojave kao što su alergijske reakcije, ozbiljna upala oka, odvajanja mrežnice, infekcije oka i povećanje očnog tlaka.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top