Elafibranor je novi lijek za primarni bilijarni kolangitis

Iqirvo ® (elafibranor) je tableta za oralnu primjenu, jednom dnevno, koja se može koristiti za liječenje primarnog bilijarnog kolangitisa u kombinaciji sa ursodeoksikolnom kiselinom (UDCA) kod odraslih koji nisu dobro odgovorili na UDCA, ili se može koristiti samostalno kod pacijenata koji ne mogu tolerirati UDCA.

Primarni bilijarni kolangitis je kronično i progresivno stanje koje uzrokuje upalu i, na kraju, uništenje žučnih kanala koji prolaze kroz vašu jetru. Bez rada žučnih kanala, žuč se zadržava u jetri, uzrokujući oštećenje jetre. Nije jasno zašto se to događa, ali se smatra da je uzrokovano kombinacijom suptilnih razlika u načinu na koji funkcionira imunološki sustav. Žučni kanali postaju oštećeni i ozlijeđeni, uzrokujući nakupljanje žuči u jetri. To dodatno oštećuje jetru i može dovesti do ožiljaka (ciroze).

Primarni bilijarni kolangitis je doživotno stanje koje se s vremenom može pogoršati ako se ne liječi učinkovito, što dovodi do transplantacije jetre i u nekim slučajevima, prerane smrti. PBK također utječe na svakodnevni život, a ljudi najčešće imaju ozbiljne simptome umora i iscrpljujući svrbež (pruritus).

Nuspojave koje se javljaju češće s elafibranorom nego s placebom uključuju bol u trbuhu, proljev, mučninu i povraćanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top