Postporođajna depresija: uzroci i trenutne opcije tretmana

Postporođajna depresija je vrsta depresije koja se javlja nakon rođenja djeteta. Pogađa do 15% ljudi. Osobe s postporođajnom depresijom doživljavaju emocionalne uspone i padove, čest plač, umor, osjećaj krivnje, tjeskobu i mogu imati problema s brigom za svoje dijete. Postporođajna depresija može se liječiti lijekovima i savjetovanjem.

Što je uzrok ovakvom stanju?

Ne postoji samo jedan uzrok postporođajne depresije, ali genetika, fizičke promjene i emocionalni problemi mogu igrati ulogu.

  • Genetika – Studije pokazuju da obiteljska povijest postporođajne depresije – osobito ako je bila velika – povećava rizik od doživljavanja postporođajne depresije.
  • Tjelesne promjene – Nakon poroda, dramatičan pad hormona estrogena i progesterona u vašem tijelu može pridonijeti postporođajnoj depresiji. Ostali hormoni koje proizvodi vaša štitnjača također mogu naglo pasti – zbog čega se možete osjećati umorno, tromo i depresivno.
  • Emocionalni problemi – Kad ste neispavani i premoreni, možda će i mala sitnica predstavljati veliki problem. Možete biti zabrinuti zbog svoje sposobnosti da se brinete za novorođenče. Možete se osjećati manje privlačno, boriti se sa osjećajem identiteta ili osjećati da ste izgubili kontrolu nad svojim životom. Svaki od ovih problema može pridonijeti postporođajnoj depresiji.

Lijekovi

  • Breksanolon (Zulresso) je prvi lijek koji je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) posebno za postporođajnu depresiju kod odraslih žena. Breksanolon usporava brzi pad određenih hormona nakon poroda koji može dovesti do postporođajne depresije. Potencijalne ozbiljne nuspojave zahtijevaju boravak u zdravstvenoj ustanovi i nadzor od strane pružatelja zdravstvenih usluga tijekom primanja lijeka kroz venu tijekom 60 sati. Zbog toga liječenje još nije široko dostupno.
    • Klinička efikasnost – u kliničkim ispitivanjima je pokazano da breksanolon brzo i učinkovito smanjuje simptome PPD-a. Nije potrebno značajno odgađanje kako bi se postigla remisija simptoma, za razliku od SSRI-a gdje može potrajati čak četiri do šest tjedana.
  • Sertralin – Žene s PPD-om imaju veću vjerojatnost da će imati remisiju svoje depresije uz liječenje sertralinom, nalaz koji je izraženiji u žena kod kojih je depresija nastupila unutar 4 tjedna od poroda.
  • Fluoksetin – Početna doza često je oralni režim od 20 miligrama (mg) jednom dnevno, ali liječnik može povećati dozu ako je potrebno. Fluoksetin se izlučuje u majčino mlijeko, pa liječnici ne preporučuju da ga osoba uzima tijekom dojenja. Međutim, različiti SSRI-i mogu biti sigurni za uzimanje tijekom dojenja, a liječnik može savjetovati pojedinca koji je najbolji za njihovu situaciju.
  • Duloksetin
  • Bupropion – Bupropion SR predstavlja učinkovit i dobro podnošljiv antidepresiv za liječenje PPD-a.

Elektrokonvulzivna terapija

Ako je vaša postporođajna depresija teška i imate postporođajnu psihozu, ECT se može preporučiti ako simptomi ne reagiraju na lijekove. ECT je postupak u kojem se male električne struje puštaju kroz mozak, namjerno izazivajući kratki napadaj. Čini se da ECT uzrokuje promjene u kemiji mozga koje mogu smanjiti simptome psihoze i depresije, osobito kada su drugi tretmani bili neuspješni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top