Obični iđirot, Acorus calamus

Obični iđirot ima dugogodišnju reputaciju kao tonik i stimulans. Važna biljka u Ayurvedi medicini, široko se koristi u Europi i SAD-u.
Vrijedan je lijek za probavu, i tonik je za živčani sustav. Potiče apetit i smiruje probavu, ublažava plinove i umiruje probavne smetnje i kolike. Obični iđirot ima jaku aromatičnost i gorak okus.

Rast i stanište

Obični iđirot, za kojeg se vjeruje da potječe iz Indije, sada raste u mnogim dijelovima svijeta. Voli mokro tlo i nalazi se u jarcima, pored jezera i rijeka, i na močvarnim mjestima. Razmnožavanje se dešava u jesen ili rano proljeće do dijeljenje nakupina rizoma i presađuje se u plitkoj vodi. Rizomi se beru po potrebi.

Ključni sadržaj

  • Hlapljivo ulje – seskviterpeni (A. calamus var. americanus samo); asaron (osim A. calamus var. americanus)
  • Saponini
  • Akorin

Tradicionalna i moderna upotreba

Rana upotreba

Obični iđirot se u Indiji i Egiptu smatrao afrodizijakom najmanje 2500 godina. U Europi je bio cijenjen kao stimulans, gorka biljka za apetit i kao pomoćno sredstvo za probavu. Na sjeveru u Americi, korišten je za vrućicu, grčeve u želucu i kolike; rizom se žvakao protiv zubobolje, a prah rizoma se udisao za kongestiju (osjećaj gušenja).

Zapadno travarstvo

Na zapadu, biljka se uglavnom koristi kod probavnih problema kao što su nadutost, plinovi, kolike i loše probavna funkcija. Obični iđirot, posebno Acorus americanus, je učinkoviti antispazmodik, koji ublažava grč crijeva. Pomaže neugodne grčeve želuca i glavobolje povezane sa slabom probavom. Uzet u malim količinama smatra se da smanjuju kiselinu u želucu, dok veće doze povećavaju nedovoljnu proizvodnju kiseline – dobar primjer kako različite doze od iste biljke mogu proizvesti različite rezultate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top