Lijekovi za liječenje raka prostate

Hormonska terapija za rak prostate

Za liječenje raka prostate može se koristiti nekoliko vrsta hormonske terapije.

LHRH agonisti

Agonisti luteinizirajućeg hormona (LHRH) (također zvani LHRH analozi ili GnRH agonisti) su lijekovi koji smanjuju količinu testosterona koju proizvode testisi. Liječenje ovim lijekovima ponekad se naziva medicinskom kastracijom jer snižavaju razinu androgena jednako dobro kao i orhiektomija.

Uz ove lijekove, testisi ostaju na mjestu, ali će se s vremenom smanjiti, a mogu postati i premali da bi se osjetili.

LHRH agonisti se ubrizgavaju ili postavljaju kao mali implantati pod kožu. Ovisno o lijeku koji se koristi, daju se od jednom mjesečno do jednom svakih 6 mjeseci. LHRH agonisti dostupni u Bosni i Hercegovini uključuju:

LHRH antagonisti

LHRH antagonisti se mogu koristiti za liječenje uznapredovalog raka prostate. Ovi lijekovi djeluju na malo drugačiji način od LHRH agonista, ali brže snižavaju razinu testosterona i ne uzrokuju pogoršanje tumora kao LHRH agonisti. Liječenje ovim lijekovima također se može smatrati oblikom medicinske kastracije.

Lijekovi za snižavanje razine androgena iz drugih dijelova tijela

LHRH agonisti i antagonisti mogu zaustaviti testise u stvaranju androgena, ali stanice u drugim dijelovima tijela, kao što su nadbubrežne žlijezde i same stanice raka prostate, još uvijek mogu proizvoditi muške hormone, koji mogu potaknuti rast raka. Neki lijekovi mogu blokirati stvaranje androgena koje proizvode te stanice.

Abirateron blokira enzim (protein) nazvan CYP17, koji pomaže spriječiti ove stanice u stvaranju androgena.

Abirateron se može koristiti kod muškaraca s uznapredovalim rakom prostate koji je ili:

  • Visokorizičan (rak s visokim Gleasonovim rezultatom, proširen na nekoliko mjesta u kostima ili proširen na druge organe)
  • Otporan na kastraciju (rak koji i dalje raste unatoč niskim razinama testosterona zbog LHRH agonista, LHRH antagonista ili orhiektomije)

Ovaj lijek se uzima u obliku tableta svaki dan. To ne sprječava testise u stvaranju testosterona, tako da muškarci koji nisu imali orhiektomiju moraju nastaviti s liječenjem LHRH agonistom ili antagonistom. Budući da abirateron snižava i razinu nekih drugih hormona u tijelu, prednizon (kortikosteroidni lijek) je potrebno uzimati tijekom liječenja kako bi se izbjegle određene nuspojave.

Ketokonazol, koji se prevashodno upotrebljava za liječenje gljivičnih infekcija, također blokira proizvodnju androgena stvorenih u nadbubrežnim žlijezdama, slično kao abirateron. Najčešće se koristi za liječenje muškaraca kojima je tek dijagnosticiran uznapredovali rak prostate, a koji imaju puno karcinoma u tijelu, budući da nudi brz način snižavanja razine testosterona. Također se može pokušati ako drugi oblici hormonske terapije više ne djeluju.

Ketokonazol također može blokirati proizvodnju kortizola, važnog steroidnog hormona u tijelu, tako da muškarci koji se liječe ovim lijekom često moraju uzimati kortikosteroid (kao što je prednizon ili hidrokortizon).

Lijekovi koji sprječavaju rad androgena

Anti-androgeni

Da bi većina stanica raka prostate rasla, androgeni se moraju vezati za protein u stanici raka prostate koji se naziva androgeni receptor. Antiandrogeni su lijekovi koji se također povezuju s tim receptorima, sprječavajući androgene da izazovu rast tumora. Antiandrogeni se ponekad nazivaju i antagonistima androgenih receptora.

Lijekovi ove vrste uključuju:

Noviji anti-androgeni

Enzalutamid , apalutamid i darolutamid su noviji tipovi antiandrogena. Ponekad mogu biti od pomoći čak i kada stariji antiandrogeni nisu.

Svi ovi lijekovi mogu biti od pomoći kod muškaraca s rakom koji se nije proširio, ali više ne reagira na druge oblike hormonske terapije (poznat kao nemetastatski rak prostate otporan na kastraciju).


Enzalutamid se također može koristiti za metastatski rak prostate (rak koji se proširio), bilo da je otporan na kastraciju ili osjetljiv na kastraciju (još uvijek reagira na druge oblike hormonske terapije).


Apalutamid i darolutamid također se mogu koristiti za metastatski rak prostate osjetljiv na kastraciju (CSPC), poznat i kao hormonski osjetljiv rak prostate (HSPC), opisan u nastavku.

Hemoterapija za rak prostate

Hemoterapija koristi lijekove protiv raka koji se ubrizgavaju u venu ili daju na usta. Ti lijekovi putuju kroz krvotok kako bi došli do stanica raka u većini dijelova tijela.

Za rak prostate, hemoterapijski lijek se obično koristi jedan po jedan. Neki od hemoterapijskih lijekova koji se koriste za liječenje raka prostate uključuju:


U većini slučajeva prvi hemoterapijski lijek je docetaksel u kombinaciji sa steroidnim lijekom prednizonom. Ako ovo ne djeluje (ili prestane djelovati), kabazitaksel je često sljedeći hemoterapijski lijek (iako mogu postojati i druge mogućnosti liječenja).

Pokazalo se da docetaksel i kabazitaksel pomažu muškarcima da u prosjeku žive dulje od starijih hemoterapija. Mogu usporiti rast raka i smanjiti simptome, što rezultira boljom kvalitetom života. Ipak, vrlo je malo vjerojatno da će hemoterapija izliječiti rak prostate.

Ostali lijekovi za hemoterapiju koji se proučavaju za uporabu kod raka prostate uključuju karboplatin, oksaliplatin i cisplatin.

Imunoterapija

Sipuleucel-T (Provenge) je cjepivo protiv raka. Za razliku od tradicionalnih cjepiva, koja jačaju imunološki sustav tijela kako bi spriječila infekcije, ovo cjepivo jača imunološki sustav kako bi mu pomoglo u napadu na stanice raka prostate.

Cjepivo se koristi za liječenje uznapredovalog raka prostate koji više ne reagira na hormonsku terapiju, ali uzrokuje malo ili nimalo simptoma.

PD-1 inhibitor

Pembrolizumab je lijek koji djeluje na PD-1, protein kontrolne točke na stanicama imunološkog sustava zvanim T-stanice, koji inače pomaže spriječiti te stanice da napadnu normalne stanice u tijelu. Blokirajući PD-1, ovaj lijek pojačava imunološki odgovor protiv stanica raka prostate. Pokazao je obećavajuće rezultate kod nekih muškaraca s rakom prostate i nastavlja se proučavati.

Ciljani lijekovi za rak prostate

PARP inhibitori

Rucaparib i olaparib su lijekovi poznati kao inhibitori PARP (poli(ADP)-riboza polimeraze). PARP enzimi obično pomažu popraviti oštećenu DNK unutar stanica.

Talazoparib se može koristiti za liječenje metastatskog raka prostate otpornog na kastraciju koji ima mutacije gena za popravak homologne rekombinacije (HRR) i koji prethodno nije bio liječen za bolest otpornu na kastraciju. Talazoparib je odobren za davanje s enzalutamidom jednom dnevno. HRR geni uključuju: ATM, ATR, BRCA1, BRCA2, CDK12, CHEK2, FANCA, MLH1, MRE11A, NBN, PALB2 i RAD51C.

Liječenje raka prostate koji se proširio na kosti

Ako se rak prostate proširi na druge dijelove tijela, gotovo uvijek prvo ide na kosti. Metastaze u kostima mogu biti bolne i mogu uzrokovati druge probleme, kao što su prijelomi, kompresija leđne moždine (područje raka pritišće leđnu moždinu) ili visoke razine kalcija u krvi, što može biti opasno ili čak opasno po život.

Bifosfonati

Bisfosfonati su lijekovi koji djeluju usporavajući stanice kosti koje se nazivaju osteoklasti. Te stanice normalno razgrađuju tvrdu mineralnu strukturu kostiju kako bi ih održale zdravima. Osteoklasti često postaju preaktivni kada se rak prostate proširi na kosti, što može uzrokovati probleme.

Zoledronska kiselina je bifosfonat koji se često koristi za rak prostate. Ovaj lijek se daje kao intravenska (IV) injekcija, obično jednom svaka 3 ili 4 tjedna ili jednom svakih 12 tjedana. Muškarcima koji daju ovaj lijek savjetuje se da uzimaju dodatak koji sadrži kalcij i vitamin D kako bi spriječili probleme s niskim razinama kalcija.

Denosumab

Denosumab je još jedan lijek koji može pomoći kada se rak prostate proširi na kosti. Poput bisfosfonata, denosumab također blokira osteoklaste, ali to čini na drugačiji način. Ovaj lijek se može koristiti:

  • Za sprječavanje ili odgađanje problema poput prijeloma kod muškaraca čiji se rak već proširio na kosti. Može biti od pomoći čak i ako zoledronska kiselina više ne djeluje.
  • Za jačanje kostiju kod muškaraca koji primaju hormonsku terapiju

Kortikosteroidi

Neka istraživanja sugeriraju da kortikosteroidni lijekovi (kao što su prednizon i deksametazon) mogu pomoći u ublažavanju bolova u kostima kod nekih muškaraca. Oni također mogu pomoći u snižavanju razine PSA. Ti su lijekovi često već dio liječenja raka prostate koji se proširio.

Radioaktivni lijekovi

Radioaktivni lijekovi su oni koji sadrže radioaktivne elemente. Ubrizgavaju se u venu i talože se u područjima oštećenih kostiju (poput onih u kojima se raširio rak). Kad stignu tamo, emitiraju zračenje koje ubija stanice raka. Ovi lijekovi se mogu koristiti za liječenje raka prostate koji se proširio na mnoge kosti. Za razliku od vanjskog zračenja, ovi lijekovi mogu doprijeti do svih zahvaćenih kostiju u isto vrijeme.

Radiofarmaceutski lijekovi koji se mogu koristiti za liječenje raka prostate koji se proširio na kosti uključuju:

Izvor: American Cancer Society

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top