PD-1 i PD-L1 inhibitori

PD-1 je protein kontrolne točke na imunološkim stanicama koje se nazivaju T stanice. Obično djeluje kao vrsta “prekidača za isključivanje” koji pomaže spriječiti T stanice da napadnu druge stanice u tijelu. To čini kada se veže za PD-L1, protein na nekim normalnim (i stanicama raka). Kada se PD-1 veže za PD-L1, on u osnovi govori T stanici da ostavi drugu stanicu na miru. Neke stanice raka imaju velike količine PD-L1, što im pomaže da se sakriju od imunološkog napada.

Monoklonska protutijela koja ciljaju PD-1 ili PD-L1 mogu blokirati ovo vezanje i potaknuti imunološki odgovor protiv stanica raka.

PD-1 inhibitori

Primjeri lijekova koji ciljano djeluju na PD-1 uključuju:

PD-L1 inhibitori

Primjeri lijekova koji ciljano djeluju na PD-L1 uključuju:

  • Atezolizumab (Tecentriq)
  • Avelumab (Bavencio)
  • Durvalumab (Imfinzi)

Pokazalo se da su inhibitori i PD-1 i PD-L1 korisni u liječenju mnogih različitih vrsta raka.

LAG-3 inhibitori

LAG-3 je protein kontrolne točke na nekim vrstama imunoloških stanica koji normalno djeluje kao vrsta “prekidača za isključivanje” koji pomaže u održavanju imunološkog sustava pod kontrolom.

Relatlimab je monoklonsko antitijelo koje se veže za LAG-3 i sprječava njegovo djelovanje. To može pomoći u jačanju imunološkog odgovora tijela protiv stanica raka.

Ovaj lijek se daje zajedno s inhibitorom PD-1 nivolumabom (u kombinaciji poznatoj kao Opdualag). Može se koristiti za liječenje melanoma kože, a proučava se i njegova upotreba u nekoliko drugih vrsta raka.

Source: cancer.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top