Terapija za hroničnu mijeloidnu leukemiju

Ako vam je dijagnosticirana hronična mijeloična leukemija (CML eng.), vaš liječnik će sa vama razgovarati o mogućnostima. Važno je odvagnuti dobrobiti svake opcije liječenja u odnosu na moguće rizike i nuspojave.

Ciljane terapije za hroničnu mijeloidnu leukemiju

Stanice hronične mijeloične leukemije (CML) sadrže abnormalni gen, BCR-ABL, koji se ne nalazi u normalnim stanicama. Ovaj gen stvara protein, BCR-ABL, koji uzrokuje nekontrolirani rast i reprodukciju CML stanica. BCR-ABL je vrsta proteina poznata kao tirozin kinaza. Lijekovi poznati kao inhibitori tirozin kinaze (TKI) koji ciljaju BCR-ABL standardni su tretman za CML. To uključuje:

Terapija interferonom za hroničnu mijeloidnu leukemiju

Interferoni su skupina tvari koje prirodno proizvodi naš imunološki sustav (CML). Interferon-alfa je umjetno proizveden lijek koji djeluje poput tvari koju prirodno proizvodi naš imunološki sustav. Smanjuje rast i diobu stanica leukemije. Interferon-alfa je tip koji se najčešće koristi u liječenju kronične mijeloične leukemije (CML).

Interferon je nekoć bio najbolji tretman za CML, ali sada su inhibitori tirozin kinaze glavno uporište liječenja, a interferon se rijetko koristi.

Za liječenje CML-a ovaj se lijek najčešće daje kao dnevna injekcija (injekcija) pod kožu. Također se može ubrizgati u mišić ili venu. Daje se tokom mnogo godina.

Hemoterapija za hroničnu mijeloidnu leukemiju

Hemoterapija je upotreba lijekova protiv raka koji se ubrizgavaju u venu ili uzimaju na usta. Ovi lijekovi ulaze u krvotok i dopiru do svih dijelova tijela, čineći ovu vrstu liječenja korisnim za karcinome koji se šire cijelim tijelom, poput hronične mijeloične leukemije (CML). Svaki lijek koji se koristi za liječenje karcinoma (uključujući inhibitore tirozin kinaze ili TKI) može se smatrati hemoterapijom, ali ovdje se hemoterapija koristi za liječenje konvencionalnim citotoksičnim (ubijajućim) lijekovima koji uglavnom ubijaju stanice koje brzo rastu i dijele se.

Hemoterapija je nekada bila jedan od glavnih tretmana za CML. Sada se rijetko koristi jer TKI kao što je imatinib djeluju mnogo bolje. Danas se hemoterapija može koristiti za liječenje CML-a kada TKI prestanu djelovati. Također se koristi kao dio transplantacije matičnih ćelija.

Hemo lijekovi koji se koriste za liječenje CML-a

Hemijski lijek hidroksiurea se uzima kao pilula i može pomoći u brzom snižavanju vrlo visokog broja bijelih krvnih zrnaca i smanjenju povećane slezene. Drugi lijekovi koji se ponekad koriste uključuju citarabin, busulfan, ciklofosfamid i vinkristin.

Omacetaksin je hemo lijek koji je odobren za liječenje CML-a koji je otporan na TKI i napreduje u ubrzanu fazu. Takođe može pomoći nekim pacijentima kod kojih je CML razvila mutaciju T315I koja sprečava rad većine TKI.

Terapija zračenjem za hroničnu mijeloidnu leukemiju

Terapija zračenjem je tretman visokoenergetskim zracima ili česticama za uništavanje ćelija raka.

Zračenje je rijetko dio liječenja pacijenata sa hroničnom mijeloidnom leukemijom (CML), ali se može koristiti u određenim situacijama.

Neki ljudi imaju simptome ako natečeni unutrašnji organi (kao što je povećana slezena) pritiskaju druge organe. Na primjer, pritisak na želudac može utjecati na apetit. Ako se ovi simptomi ne pomognu drugim tretmanima, zračenje za smanjenje slezene može biti opcija.

Zračenje također može biti korisno u liječenju boli zbog oštećenja kostiju uzrokovanih rastom ćelija leukemije unutar koštane srži.

Terapija zračenjem može se dati u malim dozama na cijelo tijelo, kao dio transplantacije matičnih ćelija.

Izvor: cancer.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top