Što su selektivni modulatori estrogenskih receptora?

Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM) su vrsta lijekova za hormonsku terapiju koji se koriste za liječenje raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima. Evo kako funkcioniraju.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM) jedna su od tri vrste lijekova za hormonsku terapiju koji se koriste za liječenje raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima kod žena – i prije i nakon menopauze – i kod muškaraca.

Postoje tri SERM-a koje liječnici koriste za liječenje raka dojke:

SERM blokiraju prirodni estrogen u vašem tijelu da se veže sa stanicama raka u dojci. Prekidanjem opskrbe estrogenom, ovi lijekovi zaustavljaju rast i širenje raka pozitivnog na receptor estrogena.

SERMS utječu na estrogen na dva glavna načina:

  • Oni blokiraju učinke estrogena u stanicama dojke kako bi spriječili umnožavanje stanica raka dojke.
  • Oni proizvode učinak sličan estrogenu u mnogim drugim vrstama stanica, uključujući stanice u kostima, jetri i maternici.

SERM-ovi se nazivaju selektivnim jer mogu djelovati različito ovisno o vrsti stanice. Baš kao što mogu blokirati estrogen kod raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima, mogu također aktivirati estrogen u stanicama kostiju, jetre ili maternice, zbog čega liječnici mogu koristiti SERM za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Na primjer, liječnici koriste ospemifen za liječenje suhoće vagine uzrokovane menopauzom, kao i bolova tijekom seksa. Ali ospemifen se ne koristi za liječenje raka dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima.

Izvor: breastcancer.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top