Šta uzrokuje migrenu?

Postoji više okidača koji mogu dovesti do napadaja migrene. Uobičajeni primjeri uključuju pad razine estrogena (prije menstruacije), korištenje alkohola, stres, hladne vremenske fronte i nedostatak sna.

Što mogu učiniti da migrena nestane?

Pronađite mirno okruženje;
Na prvi znak migrene, uzmite pauzu i odmaknite se od svega što radite ako je moguće.

  • Ugasite svjetla. Svjetlost i zvuk mogu pogoršati bol migrene. Opustite se u mračnoj, tihoj sobi. Spavajte ako možete.
  • Pokušajte temperaturnu terapiju. Stavite tople ili hladne obloge na glavu ili vrat. Oblozi leda imaju umrtvljujući učinak, što može ublažiti bol. Vrući oblozi i grijaći jastučići mogu opustiti napete mišiće. Topli tuševi ili kupke mogu imati sličan učinak.
  • Popijte kafu. U malim količinama, sam kofein može ublažiti bol migrene u ranim fazama. Kofein također može pojačati učinak paracetamola i aspirina na smanjenje boli.

Kako migrena započinje?

Aura se često javlja 10 do 15 minuta prije glavobolje, ali se može pojaviti i samo nekoliko minuta ili 24 sata prije. Glavobolja ne prati uvijek auru.

Glavobolje obično:

  • Počinju kao tupi bol i pogoršavaju se u roku od nekoliko minuta do sati
  • Pulsiraju ili se osjećaju kao lupanje
  • Gore su na jednoj strani glave s bolom iza oka ili u stražnjem dijelu glave i vrata
  • traju 4 do 72 sata

Da li ljubljenje pomaže migreni?

Iako vam nije možda do poljupca kada osjećate nelagodu, ljubljenje može ublažiti glavobolju i druge simptome jer povećava protok krvi i smanjuje stres (a stres je okidač glavobolje).

Može li stres uzrokovati migrene?

Stres kao okidač napadaja migrene prisutan je kod gotovo 70% pojedinaca. Visoke razine stresa zabilježene su kod pacijenata sa migrenom, osobito kod onih koji pate od hronične migrene dnevno.

Zašto pritisak rukama na glavu pomaže migrenama?

Privremeno ublažavanje boli mehaničkom kompresijom vlasišta podupire mogućnost da barem dio boli kod migrenske glavobolje potječe od proširenih krvnih žila u vlasištu.

Je li migrena nasljedna?

Genetika igra veliku ulogu u migreni. To znači da se često nasljeđuje u obiteljima. Procjenjuje se da je do 60% razloga zašto ljudi dobiju migrenu povezano sa genima. Ovi geni čine ljude osjetljivijima na promjene u njihovoj okolini kao što su faktori načina života i okidači koji mogu izazvati napad.

Koji prst treba pritisnuti za glavobolju u akupresuri?

Tačka pritiska LI-4 naziva se i Hegu. Nalazi se na nadlanici. Nalazi se između baze palca i kažiprsta. Akupresura na ovoj točki može pomoći kod bolova i glavobolja.

Kako liječiti glavobolju koja se javlja iza oka?

Može pomoći i stavljanje hladnog, vlažnog ručnika preko očiju. Mišićni relaksanti su kratkotrajna opcija za upravljanje tenzijskim glavoboljama. Ako osoba ima glavobolje uzrokovane bakterijskim sinusitisom, liječnik će joj vjerojatno propisati antibiotike.

Da li mišićni relaksanti pomažu kod migrene?

Mišićni relaksanti – kao što su baklofen, diazepam (Apaurin), metaksalon i metokarbamol također mogu pomoći, posebno kod bolova u vratu (prisutnih u 70% pacijenata s migrenom). Oni također mogu pomoći u promicanju opuštanja što dovodi do dubljeg sna koji opet može zaustaviti tvrdoglavu migrenu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top