Odobren novi lijek protiv gubitka kose: obnavlja 80% gubitka kose kod nekih pacijenata s alopecijom

Ozbiljan gubitak kose zbog autoimunog stanja, alopecije areate, mogao bi biti reverzibilan kod nekih pacijenata ako svakodnevno uzimaju oralni lijek nekoliko mjeseci.

Nedavno randomizirano, dvostruko slijepo kliničko ispitivanje lijeka pokazalo je tako obećavajuće rezultate da je Uprava za hranu i lijekove Sjedinjenih Država (FDA) odobrila njegovu upotrebu za pacijente starije od 12 godina.

Alopecija je obilježena gubitkom kose na tjemenu, licu ili tijelu. Javlja se kada imunološki sustav počne napadati nečije vlastite folikule dlake, a dok je većina pacijenata inače zdrava, nepotpuni ili potpuni gubitak kose može imati ozbiljne mentalne i emocionalne posljedice.

Neki pacijenti s teškim oblicima bolesti izgube svu kosu na tjemenu, trepavice, obrve, kao i svu ostalu kosu na tijelu, što je stanje poznato kao alopecija universalis. Takvi teški slučajevi obično su posebno otporni na dostupne tretmane, ali novi lijek nazvan ritlecitinib (može se pronaći pod imenom LITFULO u zemljama Europske Unije) mogao bi to promijeniti.

U drugom i trećem stadiju kliničkih ispitivanja, ovaj lijek je povratio do 80 posto gubitka kose na tjemenu za gotovo četvrtinu svih pacijenata, i do sada se čini da je to jedan od rijetkih tretmana za tešku alopeciju koji je i učinkovit i dobro ga podnosi značajan broj ljudi. Njegovo odobrenje također ga čini jedinim tretmanom dostupnim za djecu.

Još jedan oralni lijek za alopeciju, baricitinib, odobren je 2022. godine, isključivo za liječenje odraslih. Djeluje oko 20 posto vremena u preporučenoj dozi.

“Dok pacijenti mogu početi razvijati simptome alopecije areate u bilo kojoj dobi, većina ljudi počinje pokazivati ​​znakove u tinejdžerskim, dvadesetim ili tridesetim godinama”, kaže dermatologinja Brittany Craiglow sa Sveučilišta Yale u priopćenju za tisak tvrtke Pfizer.

“LITFULO je posebno važna opcija liječenja za mlađe pacijente sa značajnim gubitkom kose, koji se često bore sa tako vidljivom bolešću.”

U usporedbi s onima koji su uzimali placebo, pacijenti koji su uzimali 50 miligrama LITFULA dnevno pokazali su značajan ponovni rast kose. Ukupno je oko 23 posto pacijenata liječenih lijekom tijekom šest mjeseci pokazalo 80 posto ili više pokrivenosti kose na tjemenu u usporedbi s 1,6 posto onih koji su uzimali placebo.

Oni pacijenti koji su bolovali dulje imali su lošije ishode, što sugerira da je lijek najučinkovitiji u ranim fazama izbijanja alopecije, koje može trajati mjesecima ili čak godinu dana.

Točan način na koji LITFULO sprječava gubitak kose i potiče rast kose još uvijek je donekle nepoznat, ali u modelima miša i studijama biopsije vlasišta, čini se da prigušuje preaktivan imunološki odgovor tijela.

Kao inhibitor enzima, lijek zaustavlja imunološke stanice u pokretanju specifičnog signalnog puta koji može izazvati upalu u folikulu dlake.

“LITFULO je važan napredak u liječenju alopecije areate, autoimune bolesti koja prije nije imala odobrene opcije za adolescente i ograničene mogućnosti za odrasle”, kaže Pfizerova glavna komercijalna direktorica Angela Hwang.

Ova studija je objavljena u žurnalu The Lancet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top