Mogu li jesti slatkiše ako imam dijabetes?

Samo zato što imate dijabetes tipa 2 ne znači da više nikada ne smijete dopustiti da nešto slatko prođe kroz vaše usne. Uz odgovarajuću strategiju, postoje načini na koje možete s vremena na vrijeme zadovoljiti svoju želju za slatkim

Zašto morate paziti na unos slatkiša ako imate dijabetes tipa 2

Kada jedete ili pijete ugljikohidrate, kao što su šećer, škrob i vlakna, vaše tijelo ih razgrađuje u glukozu, podižući razinu glukoze u krvi, prema Američkoj Dijabetskoj Asocijaciji. Ako imate dijabetes tipa 2, vaše tijelo nije u stanju učinkovito koristiti insulin za premještanje ove glukoze iz krvi u stanice, gdje se glukoza koristi za energiju. Stoga je važno poduzeti korake kako biste osigurali da vam razina glukoze ne skoči previsoko.

Također se želite pobrinuti da jedete zdravu hranu koja je hranjiva i bogata vitaminima, mineralima i vlaknima te izbjegavati ili jesti samo male količine hrane koja sadrži nezdrave sastojke kao što su dodani šećer, velike količine natrija i nezdrave masti.

Mnogi slatkiši, uključujući torte, kolačiće i bonbone, obično su visoko obrađeni i puni su dodanog šećera, rafiniranog brašna i zasićenih masti, zbog čega bi u njima trebalo uživati ​​u smanjenim porcijama kao povremenim poslasticama.

Žlice šećera

Godinama su osobe s dijabetesom upozoravane da izbjegavaju slatkiše, ali ono što istraživači danas razumiju o prehrani za dijabetes se promijenilo.

Ukupni ugljikohidrati su ono što se računa. Nekad se pretpostavljalo da će med, slatkiši i drugi slatkiši podići razinu šećera u krvi brže i više nego voće, povrće ili “škrobna” hrana, poput krumpira, tjestenine ili kruha od cjelovitih žitarica. Ali to nije istina, sve dok se slatkiši jedu uz obrok i uravnoteženi su s ostalom hranom u vašem planu obroka.

Iako različite vrste ugljikohidrata različito utječu na razinu šećera u krvi, ukupna količina ugljikohidrata je ono što je doista važno.

Pri tome, nemojte pretjerivati ​​sa kalorijama. Naravno, i dalje je najbolje da slatkiše smatrate samo malim dijelom svoje prehrane. Bomboni, kolačići, pića zaslađena šećerom i drugi slatkiši i hrana s dodanim šećerima imaju malo vitamina i minerala i često su bogati masnoćama i kalorijama. Dobit ćete više praznih kalorija -kalorija bez esencijalnih nutrijenata – kada jedete slatkiše te hranu i pića s dodanim šećerom.

Možete imati svoju tortu a i pojesti je takođe

Slatkiši se računaju kao ugljikohidrati u vašem planu obroka. Trik je u zamjeni malih porcija slatkiša za druge ugljikohidrate – poput kruha, tortilja, riže, krekera, žitarica, voća, sokova, mlijeka, jogurta ili krumpira – u vašim obrocima. Da biste ostavili više mjesta za slatkiše kao dio obroka, imate dvije mogućnosti:

  • Dio ugljikohidrata u obroku zamijenite slatkišima.
  • Zamijenite hranu s visokim udjelom ugljikohidrata u svom obroku nečim s manje ugljikohidrata, a preostale ugljikohidrate u svom planu obroka zamijenite slatkišima.

Recimo da je vaša večera pileća prsa na žaru, krumpir srednje veličine, kriška kruha od cjelovitih žitarica, salata od povrća i svježe voće. Ako nakon obroka želite mali kolač s glazurom, potražite načine da ukupni broj ugljikohidrata u obroku ostane isti.

Možda svoj kruh i voće mijenjate za kolačić. Ili zamijenite krumpir povrćem s niskim udjelom ugljikohidrata kao što je brokula, što vam omogućuje da pojedete mali kolačić.

Kako bi ukupan broj ugljikohidrata ostao isti prilikom trgovanja, pročitajte oznake na hrani za ukupan broj ugljikohidrata. Ovaj broj uključuje škrob, vlakna, šećer i šećerne alkohole – vrstu zaslađivača sa smanjenim sadržajem kalorija – i govori vam koliko je ugljikohidrata u jednoj porciji hrane. Ako imate pitanja, obratite se svom dijetetičaru.

Razmotrite niskokalorične zaslađivače

Niskokalorični zaslađivači (zamjene za šećer) mogu pružiti slatkoću šećera s manje kalorija i ugljikohidrata. Njihova upotreba umjesto šećera može vam pomoći smanjiti unos kalorija i držati se zdravog plana prehrane.

Primjeri umjetnih zaslađivača uključuju:

Međutim, budite svjesni da morate uzeti u obzir kalorije i ugljikohidrate, koji mogu utjecati na razinu šećera u krvi, a koji se nalaze u pekarskim proizvodima i drugim proizvodima napravljenim s umjetnim sladilima.

Šećerni alkoholi

Šećerni alkoholi čine drugu skupinu zaslađivača sa smanjenim sadržajem kalorija. Šećerni alkoholi često se koriste u bombonima bez šećera, žvakaćim gumama i desertima. Provjerite oznake proizvoda za sastojke kao što su:

  • Izomalt
  • Maltitol
  • Manitol
  • Sorbitol
  • Xylitol

Hrana sa šećernim alkoholima ima manje kalorija i manje utječe na šećer u krvi nego hrana s drugim zaslađivačima. Međutim, hrana sa šećernim alkoholima i dalje može sadržavati velike količine kalorija, ugljikohidrata i masti, stoga pažljivo čitajte etikete. Također, šećerni alkoholi mogu uzrokovati proljev kod nekih ljudi.

Sladila prirodnog porijekla

Prirodni zaslađivači poput stevije nude druge mogućnosti zaslađivanja. Imajte na umu da je omjer šećera i zaslađivača različit za svaki proizvod, pa ćete možda morati eksperimentirati dok ne pronađete okus koji vam se sviđa.

Preispitajte svoju definiciju slatkog

Dijabetičarska prehrana ne mora značiti da nema slatkiša. Ako ih žudite, zamolite registriranog dijetetičara da vam pomogne uključiti vaše omiljene poslastice u vaš plan obroka. Dijetetičar vam također može pomoći da smanjite količinu šećera i masti u vašim omiljenim receptima. Umjerenost je ključna riječ ovdje.

Nemojte se iznenaditi ako se vaš ukus promijeni dok usvajate zdravije prehrambene navike. Hrana koju ste nekoć voljeli mogla bi vam se činiti preslatkom – a zdrave zamjene, poput pečenih jabuka i ananasa na žaru, nadamo se da će postati vaši novi favoriti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top