Mliječno kiselinske bakterije upotreba i lista lijekova

Šta su mliječno kiselinske bakterije?

Bakterije mliječne kiseline su gram-pozitivni i katalaza-negativni mikroorganizmi koji se koriste za fermentiranje hrane. Oni proizvode velike količine organskih kiselina i drugih inhibicijskih tvari, uključujući bakteriocine, koji drže pod kontrolom mikrobe koji kvare hranu i patogene mikroorganizme.

Jesu li bakterije mliječne kiseline probiotik?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji uglavnom pripadaju bakterijama mliječne kiseline. Modificiraju mikrofloru probavnog sustava čovjeka, posebice crijevnu mikrofloru.

Mogu li probiotici pomoći protiv proljeva?

Probiotici mogu učiniti da proljev nestane otprilike jedan dan brže. Općenito govoreći, probiotički lijekovi, koji većinom sadrže određene bakterije mliječne kiseline, dobro se podnose.

Proljev je često uzrokovan crijevnom infekcijom. Sve dok proljev nije ozbiljan, obično je dovoljno jednostavno piti puno tekućine kako biste izbjegli dehidrataciju i pričekati da infekcija prođe. Međutim, kod male djece i starijih osoba gubitak tekućine može brzo postati toliko opasan da je potrebno posebno liječenje. Međutim, slučajevi proljeva opasni po život rijetki su u industrijaliziranim zemljama.

U blagim slučajevima, ljudima se ponekad savjetuje da jedu probiotičku hranu uz upotrebu puno tekućine. Probiotski proizvodi sadrže posebne mikroorganizme poput bakterija ili kvasca. Smatra se da oni dospijevaju u crijeva, gdje suzbijaju klice koje uzrokuju proljev i pomažu tijelu u borbi protiv njih. Najpoznatiji probiotici su bakterije mliječne kiseline (laktobacili). Ima ih u prirodnom jogurtu i drugim mliječnim proizvodima, kao i u nekim dodacima prehrani.

Pomaže li mliječna kiselina kod proljeva?

Lactic Acid Bacillus se koristi u liječenju proljeva (stanje s prisutnošću rijetke, vodenaste stolice). Ovaj lijek obnavlja bakterije pogodne za tijelo u vašim crijevima, sprječava rast mikroba koji uzrokuju infekcije i pomaže u liječenju proljeva.

Kako se izdaju ovi lijekovi?

Ovi lijekovi se izdaju bez recepta.

Zaštićena imena mliječno-kiselinskih bakterija u upotrebi u BiH

  • FLONIVIN BS – GALENIKA CRNA GORA D.O.O.
  • LINEX – LEK FARMACEVTSKA DRUŽBA D.D.
  • LINEX FORTE – LEK FARMACEVTSKA DRUŽBA D.D.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top