Što su opioidi i zašto su opasni?

Kada se koriste prema uputama liječnika, opioidni lijekovi sigurno pomažu u kontroli akutne boli, poput boli koju osjećate nakon operacije. Međutim, postoje rizici kada se lijekovi nepravilno koriste.

Princip na kome rade opioidni lijekovi

Opioidi su široka skupina lijekova za ublažavanje bolova koji djeluju u interakciji s opioidnim receptorima u vašim stanicama. Opioidi se mogu napraviti od biljke maka — na primjer, morfin ili sintetizirati u laboratoriju — na primjer, fentanil.

Kada opioidni lijekovi putuju vašom krvlju i vežu se za opioidne receptore u vašim moždanim stanicama, stanice otpuštaju signale koji prigušuju vašu percepciju boli i pojačavaju osjećaj zadovoljstva.

Kada su opioidni lijekovi opasni?

Ono što opioidne lijekove čini učinkovitima za liječenje boli može ih učiniti i opasnima.

Pri nižim dozama opioidi mogu učiniti da se osjećate pospano, ali veće doze mogu usporiti vaše disanje i rad srca, što može dovesti do smrti. Osjećaji zadovoljstva koji proizlaze iz uzimanja opioida mogu vas potaknuti da poželite nastaviti doživljavati te osjećaje, što može dovesti do ovisnosti.

Rizik od opasnih nuspojava možete smanjiti tako da pažljivo slijedite upute svog liječnika i uzimate lijek točno onako kako je propisano. Pobrinite se da vaš liječnik zna koje druge lijekove i dodatke uzimate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top