Što su inhibitori faktora tumorske nekroze (TNF eng.)?

Faktor nekroze tumora je protein u vašem tijelu koji uzrokuje upalu. TNF inhibitori su lijekovi koji pomažu zaustaviti upalu i koriste se diljem svijeta za liječenje upalnih stanja kao što su reumatoidni artritis (RA), psorijatični artritis, juvenilni idiopatski artritis, upalna bolest crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis), ankilozantni spondilitis i psorijaza. Osim toga, smanjuju upalu i mogu zaustaviti napredovanje bolesti ciljanjem na faktor nekroze tumora (TNF).

U zdravih osoba, višak TNF-a u krvi prirodno je blokiran, ali u onih koji imaju reumatska stanja, više razine TNF-a u krvi dovode do veće upale i trajnih simptoma. Ovi lijekovi mogu promijeniti učinak bolesti na tijelo kontroliranjem upale u zglobovima, gastrointestinalnom traktu i koži.

Inhibitori TNF-a koje je odobrila uključuju infliksimab, adalimumab, etanercept, golimumab i certolizumab. Kako bi se smanjile nuspojave i troškovi, većina bolesnika s blagom ili umjerenom bolešću liječi se metotreksatom prije dodavanja ili prelaska na inhibitor TNF-a. Ova sredstva se mogu koristiti sama ili u kombinaciji s drugim lijekovima kao što su prednizon, metotreksat, hidroksiklorokin, leflunomid ili sulfasalazin.

Shares
Scroll to Top