Lista lijekova za blago zapaljenje desni i oralne mukoze

Važan dio bebinog razvoja uključuje nicanje mliječnih zubića! To, međutim, dolazi s neugodnim i ponekad bolnim procesom izbijanja novih zuba kroz desni – koji se obično naziva “nicanjem zuba”.

  • generički naziv lijeka: ekstrakt cvijeta kamilice, lidokain (blago zapaljenje desni i oralne mukoze)
    • registrirani lijekovi:
      • KAMISTAD – HEMOFARM PROIZVODNJA FARMACEUTSKIH PROIZVODA D.O.O.BANJA LUKA

Ekstrakt cvijeta kamilice

Nekoliko uglednih stranica o prirodnom roditeljstvu preporuča čak čaj od kamilice za pomoć pri nicanju zuba i ekstrakt kamilice je redovan sastojak prirodnih proizvoda za nicanje zuba. Kamilica se tisućama godina koristila kao biljni lijek u brojnim kulturama. Pazite da svaki čaj koji dajete bebi ne sadrži kofein. Također nikada ne smijete davati čaj od biljaka iz vrta, zbog opasnosti od botulizma.

Čaj od kamilice možete zamrznuti u kesicama za čaj i upotrijebiti ga za grickanje, ponuditi nekoliko hladnih gutljaja na žličicu ili prstom umočenim u čaj od kamilice utrljati bebine desni.

Lidokain

Proizvodi za zube s lidokainom su gelovi ili tekućine koji proizvode utrnulost kada se nanose na površine tijela (lokalni anestetik). Ovakvi proizvodi se utrljaju na desni kako bi se osiguralo privremeno olakšanje od nicanja zuba.

Postoji ipak zabrinutost u svjetskoj medicinskoj zajednici za ovakvu upotrebu lidokaina. Australsko i novozelandsko društvo pedodoncije i Američka pedijatrijska akademija ne preporučuju topikalne agense za nicanje zuba na bazi lidokaina, a Američka agencija za hranu i lijekove takođe ne preporučuje lokalni lidokain za ovu svrhu zbog zabrinutosti o toksičnosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top