Lijekovi za psorijatični artritis

Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa neke ljude koji imaju psorijazu – bolest koja uzrokuje crvene mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama. Većina ljudi već ima psorijazu godinama prije nego što im se dijagnosticira psorijatični artritis, ali za neke, problemi sa zglobovima počinju prije nego što se pojave kožne mrlje ili u isto vrijeme.

Ne postoji konačni lijek za psorijatični artritis. Liječenje je usmjereno na kontrolu upale u zahvaćenim zglobovima kako bi se spriječila bol u zglobovima i onesposobljenost te na kontrolu zahvaćenosti kože. Jedan od najčešćih tretmana su lijekovi koji se nazivaju antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest (DMARD).

Lijekovi

  • Nesteroidni protuupalni lijekovi – Ovi lijekovi mogu ublažiti bol i smanjiti upalu kod osoba s blagim psorijatičnim artritisom.
  • Konvencionalni antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest (DMARD) – Ovi lijekovi mogu usporiti napredovanje psorijatičnog artritisa i spasiti zglobove i druga tkiva od trajnog oštećenja.
  • Biološki agensi – Poznati i kao modifikatori biološkog odgovora, ova klasa DMARD lijekova cilja na različite puteve imunološkog sustava.
  • Ciljani sintetički DMARD-ovi. – Tofacitinib se može koristiti ako konvencionalni DMARD-ovi i biološki agensi nisu bili učinkoviti. Veće doze tofacitiniba mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka u plućima, ozbiljnih događaja povezanih sa srcem i raka.
  • Noviji oralni lijekovi.Apremilast smanjuje aktivnost enzima u tijelu koji kontrolira aktivnost upale unutar stanica. Apremilast se koristi za osobe s blagim do umjerenim psorijatičnim artritisom koje ne žele ili se ne mogu liječiti DMARD-ovima ili biološkim lijekovima. Potencijalne nuspojave uključuju proljev, mučninu i glavobolju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top