Lijekovi za Alzheimerovu bolest

Alzheimerova bolest je poremećaj mozga koji se sa vremenom pogoršava. Karakteriziraju ga promjene u mozgu koje dovode do naslaga određenih proteina. Alzheimerova bolest uzrokuje smanjenje mozga i moždane stanice na kraju odumiru. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije – postupnog pada pamćenja, razmišljanja, ponašanja i društvenih vještina. Ove promjene utječu na sposobnost osobe da funkcionira.

Lijekovi

Lijekovi za Alzheimerovu bolest mogu pomoći kod simptoma pamćenja i drugih kognitivnih promjena. Trenutno se koriste dvije vrste lijekova za liječenje simptoma:

  • Inhibitori kolinesteraze. Ovi lijekovi djeluju tako da pojačavaju razinu komunikacije između stanica. Lijekovi čuvaju kemijski glasnik koji je osiromašen u mozgu zbog Alzheimerove bolesti. To su obično prvi lijekovi koji se isprobaju i većina ljudi primijeti skromna poboljšanja simptoma. Inhibitori kolinesteraze mogu poboljšati simptome povezane s ponašanjem, poput agitacije ili depresije. Lijekovi se uzimaju oralno ili daju kroz flaster na koži. Često propisivani inhibitori kolinesteraze uključuju:
  • Memantin. Ovaj lijek djeluje u drugoj komunikacijskoj mreži moždanih stanica i usporava napredovanje simptoma kod umjerene do teške Alzheimerove bolesti. Ponekad se koristi u kombinaciji s inhibitorom kolinesteraze. Relativno rijetke nuspojave uključuju vrtoglavicu i smetenost.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top