Krvni testovi štitnjače

Štitnjača obrađuje hormone koji reguliraju metabolizam vašeg tijela (težinu, temperaturu, energiju). Krvni testovi štitnjače mogu pomoći u određivanju je li prisutna hipotireoza (premalo hormona štitnjače) ili hipertireoza (previše).

Što su krvne pretrage štitnjače i zašto se uzimaju?

Krvni testovi štitnjače koriste se kako bi se utvrdilo funkcionira li vaša štitnjača ispravno mjerenjem količine hormona štitnjače u krvi. Izvode se vađenjem krvi iz vene na ruci. Ovi krvni testovi pomažu u dijagnosticiranju bolesti štitnjače.

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u prednjem dijelu vašeg vrata. Njen je zadatak da proizvodi hormone štitnjače koji putuju vašim krvotokom i reguliraju mnoge aspekte metabolizma vašeg tijela, uključujući temperaturu, težinu i energiju.

Krvne pretrage štitnjače pokazuju imate li:

 • Hipertireozu: Pretjerano aktivnu štitnjaču koja proizvodi više hormona nego što je vašem tijelu potrebno. Hipertireoza ubrzava vaš metabolizam, što može uzrokovati gubitak težine, ubrzan rad srca, nesanicu, natečenost oko očiju, tjeskobu i druge simptome. Najčešći uzrok hipertireoze je Gravesova bolest.
 • Hipotireozu: Slabo aktivnu štitnjaču koja proizvodi premalo hormona štitnjače. Hipotireoza usporava vaš metabolizam, što može uzrokovati debljanje, menstrualne nepravilnosti, suhu i natečenu kožu, umor i druge simptome. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotova bolest.

Laboratorijski nalazi štitnjače se koriste se za dijagnosticiranje poremećaja štitnjače povezanih s hiper- ili hipotireozom. To uključuje:

 • Upalu štitnjače. (Tiroiditis je oticanje (upala) štitnjače. Uzrokuje neuobičajeno visoke ili niske razine hormona štitnjače u krvi.)
 • Gušavost. (Guša je kvržica ili oteklina na prednjem dijelu vrata uzrokovana natečenom štitnjačom. Guše obično nisu ozbiljne, ali bi ih trebao pregledati liječnik opće prakse.)
 • Hashimotovu bolest. ( Uzrokuje imunološki sustav da napada štitnjaču, pri čemu je oštećuje i ona otiče. Kako se štitnjača s vremenom uništava, ona ne može proizvesti dovoljno hormona štitnjače. To dovodi do simptoma slabog rada štitnjače (hipotireoza), kao što su umor, debljanje i suha koža.)
 • Tumore štitnjače.(Čvorove na štitnjači ili kvržice koje su ispunjene tekućinom koja se formira unutar štitnjače. Većina čvorova u štitnjači nije ozbiljna i ne uzrokuje simptome. Samo mali postotak čvorova štitnjače je kancerogen.)
 • Rak štitnjače. (Rak štitnjače je bolest u kojoj se maligne (kancerozne) stanice stvaraju u tkivima štitnjače. Postoje različite vrste raka štitnjače. Dob, spol i izloženost zračenju mogu utjecati na rizik od ovakvog maligniteta.)

Koje krvne pretrage se rade za ispitivanje štitnjače?

Krvni testovi štitnjače uključuju:

 • TSH – (Thyroid-stimulating hormone) je hormon koji stimulira štitnjaču. TSH se proizvodi u hipofizi i regulira ravnotežu hormona štitnjače — uključujući T4 i T3 — u krvotoku. Ovo je obično prvi test koji će vaš liječnik napraviti kako bi provjerio neravnotežu hormona štitnjače. U većini slučajeva nedostatak hormona štitnjače (hipotireoza) povezan je s povišenom razinom TSH, dok je višak hormona štitnjače (hipertireoza) povezan s niskom razinom TSH. Ako je TSH abnormalan, može se izvršiti izravno mjerenje hormona štitnjače, uključujući tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) kako bi se dodatno procijenio problem. Normalni raspon testa za odraslu osobu: 0,40 – 4,50 mIU/mL (mili-internacionalne jedinice po litri krvi).
 • T4 – testovi tiroksina za hipotireozu i hipertireozu i koriste se za praćenje liječenja poremećaja štitnjače. Nizak T4 vidljiv je kod hipotireoze, dok visoke razine T4 mogu ukazivati ​​na hipertireozu. Normalni raspon za odraslu osobu: 5,0 – 11,0 ug/dL (mikrograma po decilitru krvi).
 • FT4 – Slobodni T4 ili slobodni tiroksin je metoda mjerenja T4 koja eliminira učinak proteina koji prirodno vežu T4 i može spriječiti točno mjerenje. Normalni raspon testa za odraslu osobu: 0,9 – 1,7 ng/dL (nanograma po decilitru krvi) ili 12 do 30 pikomola po litri (pmol/L).
 • T3 – testovi trijodtironina pomažu u dijagnosticiranju hipertireoze ili pokazuju ozbiljnost hipertireoze. Niske razine T3 mogu se primijetiti kod hipotireoze, ali češće je ovaj test koristan u dijagnozi i liječenju hipertireoze, gdje su razine T3 povišene. Normalni raspon: 100 – 200 ng/dL (nanograma po decilitru krvi).
 • FT3 – Slobodni T3 ili slobodni trijodtironin metoda je mjerenja T3 koja eliminira učinak proteina koji prirodno vežu T3 i može spriječiti točno mjerenje. Normalni raspon: 2,3 – 4,1 pg/mL (pikograma po mililitru krvi)

Ovi testovi sami po sebi nisu namijenjeni za dijagnosticiranje bilo koje bolesti, ali mogu potaknuti vašeg liječnika da napravi dodatna testiranja kako bi procijenio mogući poremećaj štitnjače.

Dodatne pretrage krvi mogu uključivati:

 • Antitijela štitnjače – Ovi testovi pomažu identificirati različite vrste autoimunih stanja štitnjače. Uobičajeni testovi na antitijela štitnjače uključuju:
  • mikrosomalna antitijela (poznata i kao antitijela na peroksidazu štitnjače ili TPO antitijela),
   • Normalni raspon antitijela na TPO manji je od 30 međunarodnih jedinica po milimetru (IU/ml). Antitijela na peroksidazu štitnjače smatraju se visokima ako su iznad ovoga. Imajte na umu da se korišteni normalni raspon može razlikovati u različitim laboratorijima.
  • antitijela na tireoglobulin (poznata i kao antitijela na TG)
   • Antitireoglobulin se normalno ne nalazi u krvotoku. Međutim, 10-20% zdravih osoba ima mjerljive razine antitireoglobulina. Referentna vrijednost raspona za antitireoglobulin je manja od 116 IU/mL.
  • antitijela na receptore štitnjače (uključuje imunoglobuline koji stimuliraju štitnjaču (TSI) i imunoglobuline koji blokiraju štitnjaču (TBI]).
   • Referentni rasponi za antitireoidna antitijela su sljedeći: Antitijela na peroksidazu štitnjače (TPOAb): titar manji od 9 IU/mLco. Antitijela na tiroglobulin (TgAb): Manje od 116 IU/mL. Imunoglobulinska protutijela koja stimuliraju štitnjaču (TSI): Manje od 130% bazalne aktivnosti.
 • Kalcitonin – Ovaj se test koristi za dijagnosticiranje hiperplazije C-stanica i medularnog raka štitnjače, a oba su rijetki poremećaji štitnjače.
  • Normalna vrijednost je manja od 10 pg/mL. Žene i muškarci mogu imati različite normalne vrijednosti, s tim da muškarci imaju više vrijednosti.
 • Thyroglobulin – Ovaj test se koristi za dijagnosticiranje tiroiditisa (upala štitnjače) i za praćenje liječenja raka štitnjače. (Normalna vrijednost tireoglobulina je 3 do 40 nanograma po mililitru u zdravog bolesnika.)
  • Normalna vrijednost tireoglobulina je 3 do 40 nanograma po mililitru u zdravog bolesnika.

Što još trebam znati o krvnim pretragama štitnjače?

Ovdje navedeni rasponi su približni; u vašoj laboratoriji vrijednosti se mogu malo razlikovati. Važno je zapamtiti da abnormalna očitanja ne znače nužno da je prisutan poremećaj štitnjače, budući da na svaki test mogu utjecati razni čimbenici.

Za ove testove nije potrebna nikakva priprema. Mogu se uzimati u bilo koje doba dana bez posta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top