Koji su simptomi nicanja zuba i kako pomoći djetetu?

Znaci i simptomi nicanja zuba

Nicanje zubića može se pojaviti kod djece između 4. mjeseca i 2. godine, a tijekom tog vremena vaša beba može postati nervozna i razdražljiva kad joj počnu nicati novi zubići.

Svako dijete drugačije podnosi simptome nicanja zubića. Neka djeca mogu imati male ili nikakve simptome, dok druga mogu imati sljedeće:

  • Smanjen apetit
  • Slinavost
  • Grickanje ili žvakanje stvari oko sebe
  • Razdražljivost
  • Crvene i natečene desni
  • Uvijek provjerite s djetetovim pedijatrom koji su lijekovi sigurni za korištenje s vašim djetetom prije nego što isprobate lijek.

Registrovani lijekovi

  • kalcijum-fosfat, kamilica, kalcijum-karbonat, željezo-fosfat, magnezijumfosfat (podsticanje spontanog saniranja problema koji se javlja kod dojenčadi tokom nicanja zubića praćenog intenzivnim bolom, povišenom temperaturom, diarejom ,razdražljivošću, nemirom i nesanicom)
    • OSADENT – VIENNAPHARM GMBH

Prirodni lijekovi

Majčino mlijeko

Zamrzavanje majčinog mlijeka u kockice leda može pomoći u smirivanju bolnih desni vašeg djeteta. Ulijte majčino mlijeko u posudu za led i zamrznite. Nakon što se zalede, razbijte kockice leda na manje zalogaje i ponudite ih u mrežici za zube ili hranilici za bebe.

Dojenje također može ponuditi određeno olakšanje jer sisanje može smanjiti pritisak na bebine desni. Čaj od kamilice ima izvrsna svojstva idealna za smanjenje stresa i nervoze kod nicanja zubića. Majke mogu piti ovaj čaj bez kofeina i dobrobiti čaja prenijeti i na bebu!

Hladne ili smrznute stvari

Hladna ili smrznuta hrana poput mrkve, banane ili jabuke može biti sigurna namirnica koju vaša beba može žvakati ili grickati. Hranu treba nadzirati i davati je u mrežici ili silikonskoj grickalici kako bi se spriječilo da veći komadi uđu u bebina usta.

Blago smrznuta krpica omiljena je mnogim roditeljima. Namočite čistu krpu u vodu ili razrijeđeni čaj od kamilice bez kofeina i zamrznite je na nekoliko minuta. Kada vaša beba pokazuje znakove izbijanja zubića, slobodno joj ponudite hladnu krpicu za žvakanje. To može pomoći u smanjenju upale i pružiti umirujući učinak.

Masaža

Kako bebi niču zubi, napetost se može nakupiti duž čeljusti stvarajući bol koja se širi od usta do ušiju. Nježna masaža lica vaše bebe može pomoći u smanjenju boli i iritacije često uzrokovane nicanjem zubića.

Započnite masiranjem jastučićima prstiju duž bebine brade ili iznad gornje usne. Polako pomaknite ruke do njihovih obraza i počnite pomicati prste kružnim pokretima. Pomičući prste više, povucite jastučićima palčeva nježno preko bebinih obrva kako biste uklonili napetost.

Ovo je izvrstan lijek za zube koji smanjuje simptome nicanja zubića, smiruje bebu, a također je izvrsna prilika za zbližavanje.

Igračke za zube u obliku prstena

Korištenje sigurnog netoksičnog prstena za zube ili igračke izvrstan je izbor za lijek za zube koji vašoj bebi omogućuje žvakanje i ublažavanje pritiska. Silikon ili guma siguran su izbor.

Masaža čistim prstom

Posljednje, ali ne manje važno, jedan od najboljih i najstarijih prirodnih lijekova za nicanje zubi je korištenje čistog prsta! Trljajući prstom po djetetovim bolnim desnima ili dopuštajući mu da žvače vaš prst, možete ublažiti napetost i bol.

Iako postoji mnogo lijekova za nicanje zubića, uvijek se posavjetujte sa svojim pedijatrom za najbolji savjet o tome kako ublažiti tegobe djetetovom nicanju zubića. Nakon odobrenja isprobajte neke od ovih prirodnih lijekova za nicanje zubi kako biste ublažili simptome i bol vašeg djeteta. Općenito je potrebno 3-4 dana da zub nikne i simptomi se povuku – dok ne izbije sljedeći zub!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top