Inhibitori monoaminooksidaze

Inhibitori monoaminooksidaze (IM) bili su prvi razvijeni tip antidepresiva. Učinkoviti su, ali općenito su zamijenjeni antidepresivima koji su sigurniji i uzrokuju manje nuspojava.

Upotreba ovih lijekova obično zahtijeva ograničenja u prehrani i izbjegavanje određenih drugih lijekova jer IM mogu uzrokovati opasno visoki krvni tlak kada se uzimaju s određenom hranom ili lijekovima. Unatoč nuspojavama, ovi su lijekovi još uvijek dobra opcija za neke ljude. U određenim slučajevima, oni ublažavaju depresiju kada drugi tretmani nisu uspjeli.

Kako djeluju inhibitori monoaminooksidaze?

Antidepresivi poput IM ublažavaju depresiju utječući na kemijske glasnike (neurotransmitere) koji se koriste za komunikaciju između moždanih stanica. Kao i većina antidepresiva, IM djeluju tako da u konačnici utječu na promjene u kemiji mozga koje su operativne u depresiji.

Enzim nazvan monoaminooksidaza uključen je u uklanjanje neurotransmitera norepinefrina, serotonina i dopamina iz mozga. IM sprječavaju da se to dogodi, što više ovih moždanih kemikalija čini dostupnima za djelovanje na promjene u stanicama i krugovima na koje je utjecala depresija.

IM također utječu na druge neurotransmitere u mozgu i probavnom sustavu, uzrokujući nuspojave. IM se ponekad koriste za liječenje drugih stanja osim depresije, kao što je Parkinsonova bolest.

Inhibitori monoaminooksidaze odobreni za liječenje depresije

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ove IM za liječenje depresije:

 • Izokarboksazid
 • Fenelzin
 • Selegilin
 • Tranilcipromin
 • Selegilin je dostupan kao kožni (transdermalni) flaster. Korištenje flastera može izazvati manje nuspojava nego uzimanje IM na usta. Ako koristite najnižu dozu flastera, možda nećete trebati ograničenja u prehrani, ali pitajte svog liječnika.

Nuspojave inhibitora monoaminooksidaze

Zbog nuspojava i sigurnosnih razloga, IM se najčešće koriste kada drugi antidepresivi ne djeluju.

Najčešće nuspojave IM:

 • Suha usta
 • Mučnina, proljev ili zatvor
 • Glavobolja
 • Pospanost
 • Nesanica
 • Vrtoglavica ili ošamućenost
 • Reakcija kože na mjestu flastera
 • Druge moguće nuspojave uključuju:
 • Nehotični trzaji mišića
 • Niski krvni tlak
 • Smanjena seksualna želja ili poteškoće u postizanju orgazma
 • Dobitak na težini
 • Poteškoće s pokretanjem protoka urina
 • Grčevi u mišićima
 • Osjećaj bockanja ili bockanja u koži (parestezija)

Problemi vezani uz sigurnost upotrebe inhibitora monoaminooksidaze

Razmotrite ove probleme i razgovarajte o njima sa svojim liječnikom prije uzimanja IM:

 • Antidepresivi i trudnoća. Neki antidepresivi mogu naškoditi vašem djetetu ako ih uzimate tijekom trudnoće ili dojenja. Ako razmišljate o trudnoći, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim opasnostima određenih antidepresiva. Nemojte prestati uzimati lijekove bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.
 • Interakcije hrane i pića. IM mogu uzrokovati opasne interakcije s određenom hranom i pićima. Morati ćete izbjegavati hranu koja sadrži visoke razine tiramina – aminokiseline koja regulira krvni tlak – poput starijih sireva, kiselog kupusa, suhomesnatih proizvoda, točenog piva i fermentiranih proizvoda od soje (na primjer, sojin umak, miso i tofu). Interakcija tiramina s IM može uzrokovati opasno visoki krvni tlak. Pitajte svog liječnika za potpuni popis prehrambenih ograničenja, uključujući ograničenja alkohola.
 • Interakcije lijekova. IM mogu uzrokovati ozbiljne reakcije kada ih uzimate s određenim lijekovima, poput drugih antidepresiva, određenih lijekova protiv bolova, određenih lijekova protiv prehlade i alergija te nekih biljnih dodataka. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kojeg drugog lijeka na recept ili bez recepta, bilja ili drugih dodataka prehrani dok uzimate IM.
 • Serotoninski sindrom. Rijetko, MAOI može uzrokovati opasno visoke razine serotonina, poznate kao serotoninski sindrom. Najčešće se javlja kada se kombiniraju dva lijeka koji podižu serotonin. To uključuje, na primjer, druge antidepresive, određene lijekove protiv bolova ili glavobolje i biljni dodatak gospini travi.
  • Znakovi i simptomi serotoninskog sindroma uključuju tjeskobu, uznemirenost, visoku temperaturu, znojenje, zbunjenost, drhtanje, nemir, nedostatak koordinacije, velike promjene krvnog tlaka i ubrzan rad srca. Odmah potražite liječničku pomoć ako imate bilo koji od ovih znakova ili simptoma.

Prekid liječenja sa inhibitorima monoaminooksidaze

Razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego prestanete uzimati IM. Prekid liječenja inhibitorima monoaminooksidaze povezan je s tjeskobom, uznemirenošću i nesanicom, kao i simptomima sličnim gripi poput znojenja, zimice, mučnine, glavobolje i općeg lošeg osjećanja (slabost).

Ako iznenada prestanete uzimati IM, veća je vjerojatnost da ćete doživjeti reakciju odvikavanja, koja se ponekad naziva sindrom prekida. Rijetko se mogu javiti neuobičajeni simptomi odvikavanja kao što su zbunjenost, odvajanje od stvarnosti (psihoza) i konvulzije.

Možda ćete morati pričekati dva ili više tjedana između upotrebe IM i drugih antidepresiva kako biste izbjegli serotoninski sindrom. Tijekom ta dva tjedna trebali biste nastaviti s ograničenjima hrane i pića i izbjegavati uzimanje lijekova koji mogu izazvati ozbiljne interakcije sa IM.

U suradnji sa svojim liječnikom postupno i sigurno smanjite dozu.

Pronalaženje pravog antidepresiva

Svaka osoba drugačije reagira na određeni antidepresiv i vjerojatnije je da će imati određene nuspojave. Zbog toga vam jedan antidepresiv može djelovati bolje od drugog. Prilikom odabira antidepresiva, vaš liječnik uzima u obzir vaše simptome, zdravstvene probleme koje imate, druge lijekove koje uzimate i ono što vam je u prošlosti djelovalo.

Naslijeđene osobine igraju ulogu u tome kako antidepresivi utječu na vas. U nekim slučajevima, gdje su dostupni, rezultati posebnih krvnih pretraga mogu ponuditi naznake o tome kako vaše tijelo može reagirati na određeni antidepresiv. Međutim, druge varijable mogu utjecati na vaš odgovor na lijekove.

Može proći nekoliko tjedana ili dulje prije nego što antidepresiv postane potpuno učinkovit i dok početne nuspojave nestanu. Vaš liječnik može preporučiti neke prilagodbe doze ili različite antidepresive, ali uz strpljenje, vi i vaš liječnik možete pronaći lijek koji vam dobro odgovara.

Shares
Scroll to Top