HER2-pozitivan rak dojke

HER2-pozitivan rak dojke je rak dojke koji je pozitivan na protein koji se naziva receptor humanog epidermalnog faktora rasta 2 (HER2). Ovaj protein potiče rast stanica raka.

U otprilike 1 od svakih 5 karcinoma dojke, stanice raka imaju dodatne kopije gena koji stvara protein HER2. HER2-pozitivni karcinomi dojke imaju tendenciju da budu agresivniji od drugih vrsta raka dojke.

Tretmani koji specifično ciljaju HER2 vrlo su učinkoviti. Ti su tretmani toliko učinkoviti da je prognoza za HER2-pozitivan rak dojke zapravo prilično dobra.

Određeni standardni lijekovi za kemoterapiju također mogu biti učinkoviti u liječenju HER2 pozitivnih karcinoma dojke, iako ti lijekovi ne ciljaju specifično na HER2 protein.

Stručnjaci preporučuju da se svaki invazivni rak dojke testira na prisutnost HER2 jer rezultati značajno utječu na preporuke i odluke o liječenju. HER2 testiranje ne provodi se rutinski za duktalni karcinom in situ, osim u sklopu kliničkog ispitivanja.

Kad god se rak dojke ponovi ili proširi, stanice raka treba ponovno testirati na HER2 kao i na status hormonskih receptora, jer se oni mogu promijeniti u odnosu na izvornu dijagnozu.

Izvor: Mayo Clinic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top