Antihistaminici i njihova upotreba

Antihistaminici se koriste za ublažavanje ili sprječavanje simptoma peludne groznice i drugih vrsta alergija. Djeluju tako da sprječavaju učinke tvari koja se zove histamin, a koju proizvodi tijelo. Histamin može uzrokovati svrbež, kihanje, curenje nosa i suze u očima. Također, kod nekih osoba histamin može zatvoriti bronhije i otežati disanje.

Neki od antihistaminika također se koriste za sprječavanje mučnine pri pokretu, mučnine, povraćanja i vrtoglavice. U bolesnika sa Parkinsonovom bolešću difenhidramin se može koristiti za smanjenje ukočenosti i drhtanja. Također, oblik sirupa difenhidramina koristi se za ublažavanje kašlja uslijed prehlade ili peludne groznice. Osim toga, budući da antihistaminici mogu uzrokovati pospanost kao nuspojavu, neki od njih mogu se koristiti za pomoć ljudima pri spavanju.

Hidroksizin se koristi u liječenju živčanih i emocionalnih stanja kao pomoć u kontroli tjeskobe. Također se može koristiti za kontrolu tjeskobe i stvaranje sna prije operacije.

Neki antihistaminici koriste se u liječenju kronične urtikarije, koja je uporan osip nalik na košnicu.

Antihistaminici se također mogu koristiti za druga stanja kako odredi vaš liječnik.

Antihistaminici su dostupni bez recepta (OTC) i na liječnički recept.

Nemojte davati lijekove protiv kašlja i prehlade bez recepta bebi ili djetetu mlađem od 4 godine. Korištenje ovih lijekova kod vrlo male djece može uzrokovati ozbiljne ili po život opasne nuspojave.

Lista antihistaminika

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Scroll to Top