Što se događa ako pijete alkohol s metronidazolom?

Konzumiranje alkohola tijekom uzimanja metronidazola se ne preporučuje jer kombinacija metronidazola i alkohola može izazvati reakciju kod nekih ljudi. Simptomi mogu uključivati ​​crvenilo, glavobolje, mučninu, povraćanje i grčeve u želucu. Zabilježena je jedna smrt povezana s ovom reakcijom. Informacije o proizvodu i zdravstveni djelatnici preporučuju da se ne pije alkohol tijekom liječenja metronidazolom i 3 dana nakon završetka tečaja.

Međutim, postoji kontroverza oko ove reakcije jer dok su neke studije pokazale ozbiljne probleme za neke ljude koji su uzimali metronidazol, druge su pokazale da kombinacija ne uzrokuje probleme. Nikada nisu provedena velika klinička ispitivanja na ljudima da bi se potvrdila ova interakcija.

Reakcija se naziva reakcija slična disulfiramu – disulfiram je lijek koji se daje ljudima kako bi se obeshrabrilo konzumiranje alkohola. Kada osoba konzumira alkohol, tijelo ga razgrađuje u dva koraka. Prvo, razgrađuje alkohol u spoj koji se zove acetaldehid. Acetaldehid je odgovoran za neželjene učinke alkohola kao što su mučnina, povraćanje i crvenilo i toksičan je. Zatim, tijelo reducira acetaldehid u acetat pomoću enzima koji se zove aldehid dehidrogenaza. Naše tijelo lako oksidira acetat u ugljični dioksid (CO2) koji potom izdišemo. Disulfiram blokira učinke ovog enzima što dovodi do nakupljanja acetaldehida uzrokujući simptome kao što su crvenilo kože, lupanje srca, mučnina, povraćanje, glavobolja i u teškim slučajevima opasno ubrzan rad srca ili nagli pad krvnog tlaka. Smatralo se da metronidazol blokira i enzim aldehid dehidrogenazu, iako se sada čini da to nije točno.

Nekoliko studija koje su istraživale reakciju metronidazola s alkoholom otkrilo je da nema dokaza o postojanju ove interakcije ili je slaba. Čini se da je zabrinutost povezana s ovom reakcijom prenaglašena. Moguće je da reakcija može biti samo nuspojava metronidazola ili da se potencijalno javlja samo u maloj podskupini osjetljivih ljudi, jer se čini da se reakcija ne pojavljuje kod svih.

Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se ispitala ova potencijalna interakcija, ali budući da liječnici ne mogu reći koji ljudi su izloženiji većem riziku od ove interakcije, najbolje je biti oprezan i izbjegavati alkohol dok uzimate metronidazol dok se ne sazna više.

Shares
Scroll to Top