Rizik od agranulocitoze sa lijekom protiv bolova metamizolom

Evropska Medicinska Agencija (EMA) je započela reviziju lijekova koji sadrže lijek protiv bolova metamizol nakon zabrinutosti da mjere koje se provode za smanjenje poznatog rizika od agranulocitoze možda nisu dovoljno učinkovite.

Lijekovi koji sadrže metamizol odobreni su u brojnim zemljama EU, a i u BiH, za liječenje umjerene do jake boli i vrućice. Dopuštene uporabe razlikuju se od zemlje do zemlje, u rasponu od liječenja boli nakon operacije ili ozljeda do liječenja boli i groznice povezanih sa rakom.

Metamizol (poznat i kao dipiron) je analgetik (sredstvo protiv bolova). U EU se koristi od 1920-ih i uzima se na usta, čepićima ili injekcijama, za liječenje umjerene do jake boli i vrućice. EMA pregled će uključivati kako lijekove koji sadrže sam metamizol, tako i one koji sadrže metamizol u kombinaciji s drugim djelatnim tvarima.

Lijekovi koji sadrže metamizol odobreni su u nizu zemalja Europske unije: Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj. U Finskoj se povlači jedini odobreni lijek koji sadrži metamizol.

Metamizol je dostupan u Evropi pod nizom naziva uključujući Afexil, Algifen, Algifen Neo, Algi-Mabo, Algocalmin, Algopyrin, Algozone, Alindor, Alkagin, Alvotor, Analgin, Benlek, Berlosin, Buscapina Compositum, Dialginum, Dolocalma, Flamborin, Gardan, Hexalgin , Locamin, Metagelan, Metalgial, Metamistad, Metamizol, Metapyrin, Nodoryl, Nofebran, Nolotil, Novalgin, Novalgetol, Novalgina, Novaminsulfon, Novocalmin, Panalgorin, Piafen, Piralgin, Pyralgin, Pyralgina, Refalgin, Quarelin, Scopolan Compositum, Spasmalgon i Tempalgin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top