Koliko je vremena potrebno da klobetazol propionat počne djelovati?

Potrebno je oko jedan do tri dana da klobetazol propionat počne djelovati kada se koristi za liječenje ekcema. Unutar tog vremena trebalo bi se primijetiti određeno poboljšanje simptoma kao što su upala (crvenilo) i svrbež. Ostali simptomi, kao što su suhoća, krasta ili ljuskanje, mogu potrajati malo duže da se povuku, ali poboljšanje bi trebalo nastupiti unutar tjedan dana.

Liječenje klobetazol propionatom ne smije biti dulje od dva tjedna i ne smije se koristiti više od 50 grama kreme ili masti tjedno, kada se klobetazol koristi za liječenje ekcema/dermatitisa ili psorijaze. Ako se nakon dva tjedna ne primijeti poboljšanje, liječnik bi trebao ponovno procijeniti stanje vaše kože, jer možda postoji drugi razlog za vaš osip osim onoga što je prvobitno dijagnosticirano.

Kada se klobetazol koristi za liječenje skleroznog lišaja, tijek liječenja može trajati do 12 tjedana.

Klobetazol propionat se smije koristiti samo za liječenje ekcema/dermatitisa, plak psorijaze ili drugog odobrenog stanja kože, kao što je sklerozni lihen. Nije učinkovit protiv drugih vrsta kožnih osipa uzrokovanih gljivicama, virusima, šugom, aknama, rozacejom ili drugim stanjima.

Kviz: Znate li kako pomoći svom ekcemu?

Rezultati

#1. Koji je najbolji način za pranje kože?

Ako imate ekcem, najbolje je da se kratko okupate ili tuširate u toploj vodi. Koristite nježna sredstva za čišćenje umjesto sapuna i tapkajte, nemojte trljati, osušite kožu. Zatim nanesite bilo koji lijek na kožu i hidratizirajte je dok je koža još vlažna. Također možete se potopiti u mlaku vodu i sodu bikarbonu ili zobene pahuljice na 10 minuta, što će pomoći koži da upije vodu. Pitajte svog liječnika o drugim načinima za pomoć kod svrbeža.

sljedeće pitanje

#2. Što je vjerojatno najvažnija stvar koju možete učiniti za svoj ekcem?

Vlaženje je važno za ekcem. Kreme i masti imaju manje vode od losiona, pa su obično učinkovitije u zadržavanju vlage. Čak je i vazelin dobar nakon kupanja. Koristite proizvode bez mirisa kako mirisi ne bi nadražili kožu. Vlažite barem dva puta dnevno, posebno nakon kupanja.

sljedeće pitanje

#3. Mogu li stres i opekline od sunca utjecati na vaš ekcem?

Mnogo različitih stvari može uzrokovati pogoršanje ekcema, čak i kod djece. Pod stresom — prije testa ili velike utakmice, na primjer — može izazvati ekcem. Ako vam je vruće, možete se znojiti, što može iritirati kožu. Opekline od sunca mogu izazvati još veći svrbež kože, stoga uvijek koristite kremu za sunčanje.

sljedeće pitanje

#4. Ono što nosite može utjecati na vaš ekcem.

Pokušajte izbjegavati grube ili iritantne tkanine poput vune. Mogu izazvati svrbež kože i iritirati ekcem. Umjesto toga, odaberite labave, udobne, prozračne tkanine poput pamuka koje će manje smetati koži.

sljedeće pitanje

#5. Alergije mogu utjecati na ekcem vašeg djeteta.

Alergije poput alergije na mliječne proteine ​​mogu pogoršati ekcem vašeg djeteta. Alergije na hranu mogu biti češće kod dojenčadi i male djece s ekcemom. Alergije na okoliš mogu biti češće kod starije djece. Mliječne bjelančevine nalaze se u formulama za bebe, kao i u majčinom mlijeku – ako dojilja pije mliječne proizvode. Neka djeca mogu prerasti ekcem uzrokovan alergijama. Ako su alergije problem, vaš vas pedijatar može uputiti alergologu.

sljedeće pitanje

#6. Kod djece ekcem može biti prolazan.

Dobra vijest je da će oko polovice djece s ekcemom prerasti ekcem do vremena kada postanu tinejdžeri. Oni mogu i dalje imati suhu kožu koja se lako iritira, a neki će i dalje imati ekcem kad budu stariji.

sljedeće pitanje

#7. U redu je nježno češati ili trljati ekcem.

Češanje i trljanje može pogoršati ekcem i učiniti vašu kožu sklonijom infekcijama. Umjesto toga, kada vas ekcem svrbi, stavite hladne, mokre krpe na kožu kako biste ublažili nelagodu, a zatim ih uvijek hidratizirajte kako biste aplicirali vodu. Pomozite svom djetetu da nokte drži kratkima kako bi smanjili lomljenje kože ako se češe.

sljedeće pitanje

#8. Obratite se liječniku ako vaše dijete ima ekcem i:

Groznica, crvenilo i toplina ili gnojne izbočine mogu biti znakovi da vaše dijete ima sekundarnu infekciju kože. Odmah nazovite liječnika svog djeteta jer su djeca sa ekcemom sklona kožnim infekcijama.

sljedeće pitanje

#9. Vaš liječnik može preporučiti sljedeće tretmane ako imate ekcem:

Lokalne steroidne kreme — obično se koriste za ublažavanje simptoma ekcema. Antihistaminici se mogu preporučiti za ublažavanje svrbeža i pomoć pri spavanju. Antibiotici se koriste za liječenje sekundarnih infekcija.

sljedeće pitanje

#10. Možete pomoći sebi u ublažavanju simptoma ekcema sa mašinom za pranje rublja.

Kako biste izbjegli iritaciju kože, koristite blagi deterdžent za pranje rublja bez mirisa ili boja i dvaput isperite odjeću kako biste uklonili sav sapun. Također je dobra ideja oprati novu odjeću prije no što je nosite kako biste uklonili potencijalno iritantne kemikalije.

sljedeće pitanje

#11. Nošenje rukavica u krevetu može obeshrabriti vaše dijete da se češe.

Držite nokte svog djeteta kratko podrezane kako biste smanjili štetu od grebanja. Također može pomoći da djeca nose udobne, lagane pamučne rukavice u krevetu ako se češu dok spavaju.

Završi
Shares
Scroll to Top